-250ml mlijeka
-300 g šećera
-100g čokolade za kuhanje
-250 g margarina
-500 g mljevenog keksa
Za glazuru:
-100 g čokolade za kuhanje
-3-4 kašike ulja
PRIPREMA :
1-U odgovarajuću šerpu staviti šećer pa ga zagrijati na blagoj vatri . Kada počne da se topi, karamelizovati ga uz stalno miješanje sve dok ne dobije finu , tamnu boju .
2-Zatim polako sipati mlijeko i kuhati također na blagoj vatri sve dok se karamelizovani šećer ne istopi.
3-Zatim u smjesu dodati margarin koji je prethodno isječen na kockice , pa dodati i čokoladu izlomljenu na kockice i kuhati uz često ili stalno miješanje sve dok se ne istope svi sastojci i ne sjedine u finu , glatku masu.
4-Skinuti sa vatre , dodati mljeveni keks te dobro izmiješati .
5-Od smjese na tacni za posluživanje oblikovati kolač po želji.
6-Za glazuru zagrijati ulje , dodati čokoladu i miješati da se čokolada otopi , pa vrućom glazurom preliti kolač.
7-Isjeći kolač na komade željenih oblika i veličine te ga ostaviti da se ohladi i stegne.
Nema komentara:
Objavi komentar