Sastojci
-4 KG šljiva
-4prstohvata soli
Priprema
1-Zrele šljive oprati,obrisati,prepoloviti,izvaditi špice.Poslagati u tepsiju.Šećer ne treba stavljati kad je voće zrelo dosegnulo svoju visinu u sladoru onda praviti marmelade,pekmeze,slatka.....Naravno kad je voće kiselo i nije u potpunosti dozrelo da treba staviti malo. Na svako kilo šljiva se stavi prstohvat soli, to se radi da se izvuče fruktoza iz voća.Staviti u pećnicu na 200°C da se lagano peče.
2-Za vrijeme pečenja naravno povremeno miješati, izaći će sok kojeg ispuste šljive.Pecite ih dok ne ispari sok,ali ne cijeli jer kad se ohladi to se sve stegne.
3-Ja sam pekla 2h.Sve je tako jednostavno.Promiješala sam pečene šljive nek se sjedini preostali sok i komadi šljiva koji su ostali.Ako ne volite komade nasjeckajte šljive sitnije i sve će izgledati kao pekmez.
4-Tegle ugrijati na 100°C vruć pekmez steviti u vruće tegle možete ostaviti na toj temparaturi malo i ugasiti da se stvori korica,pa pasljije zatvoriti,ili zatvoriti i ostaviti minutu na 100° i ugasiti i neka tako prenoći.
5-Želatine nikad ne stavljam u ovakve stvari,jer nemam problema sa zgušnjavanjem,volim malo ali da je prirodno.Imate prirodnu želatinu od alge zove se agar-agar,Skrati se vrijeme pečenja,kuhanja i dobije se na masi.Tko želi može i tako!
Nema komentara:
Objavi komentar