Translate

utorak, 9. kolovoza 2016.

Kroasani

Sastojci za ovo jelo su :

-1kg glatkog brašna
-450 ml mlijeka
-1 kocka svježeg kvasca
-2 kašičice soli
-1 kašika šećera
-2 jajeta
-50 ml ulja
-250 g margarina

Ostalo: 1 jaje

PRIPREMA: 

1-U jednu posudu odvojiti 100ml toplog mlijeka,kašiku šećera i smrvljeni kvasac,te ostaviti na toplom mjestu da kvasac nadođe . U veću posudu staviti brašno , jaja , so i ulje ,dodati preostalo toplo mlijeko i kvasac , te zamijesiti glatko tijesto .

2- Ostaviti 10 minuta da odstoji , zatim ga rasporediti na 6 jednakih kuglica . Posipajući brašnom razvaljati kuglice  jednu po jednu , na otprilike 26 cm prečnika i stavljati sa strane .Tako razvijeno tijesto slagati jedno na drugo i između svakog stavljati po 50 g margarina  , osim na zadnji krug .

3-Podlogu posuti brašnom i razviti tijesto u što veći krug , a zatim izrezati u 30 trokutova . Motati ih u kroasane , polako povlačeći tako da su slojevi što tanji i da je tijesto zarolano što više puta .
















4-Slagati ih na pleh premazan maslacem ili obložen papirom za pečenje . Ostaviti da narastu 30 minuta . Kada su kroasani spremni , premazati ih razmućenim jajetom i peći na 200*C oko 20 min da lijepo porumene .

PRIJATAN TEK !!!!!!!

Zaboravili smo napomenuti da u krosanu možete da dodajete sastojke koje želite kao što su :džem ,
eurokrem , sir , salamu , kobasicu ... sasvim je nebitno to zavisi od Vas .



Nema komentara:

Objavi komentar