Translate

ponedjeljak, 21. studenoga 2016.

Doboš TORTA - RECEPT

Sastojci

Kore
10 komada jaja
250 gr secera
250 gr brasna
2 vrecice vanil secera

Fil
6 komada jaja
200 gr secera
200 gr cokolade za kuhanje
200 gr putera

Karamel
13 zlica secera

Dekoracija
250 ml slatkog vrhnja
1 zlica cokolade u prahu
2 zlice secera



Priprema

1.Kore

2.Umutiti 5 bjelanjaka pa dodati 125 gr secera, jedan vanil secer, zumanjca i kada je utuceno 125 gr brasna. Lagano zlicom izmjesati i peci u vecoj podmazanoj tepsiji (ja sam pekla u tepsiji 50X35 cm). Peci oko 15 minuta na 200ºC ili zavisno od pecnice, dok se tijesto ne pocne odvajati od ruba. Kada se kora ohladi presjecete na tri dijela i dobijete 3 kore.
Jos jednom ponovite postupak i dobijete sest kora.

3.Fil

4.Sest cijelih jaja umutiti kuhacom sa 200 grama secera, staviti na paru i mutiti dok se ne pocne zgusnjavati. Dodati cokoladu, mjesati dok se ne otopi i ostaviti da se ohladi.


5.U hladan fil dodati 200 grama umucenog putera i sve zajedno dobro umijesati.

6.Slaganje torte

7.Fil podijelite u pet jednakih dijelova i mazete kore u tacni u kojoj cete servirati tortu.Zadnju koru ne mazete. Na zadnju koru se stavlja karamel.


8.Karamel

9.Otopiti secer u loncicu, dok ne postane tecni karamel, uz stalno mijesanje. Kada se pocne topiti smanjiti vatru, da karamel ne izgori.

10.Staviti zadnju koru na papir za pecenje, brzo preliti karamelom, poravnati nozem i drugim narezanim nozem NAKVASENIM U HLADNOJ VODI -ODMAH oznaciti rezove i zatim odmah rezati sa korom.
Sloziti na tortu.

11.Dekoracija

12.Umutiti slatko vrhnje sa 2 zlice secera i zlicom cokolade u prahu (moze i kakao). Ukrasiti tortu sa strane i vilicom napraviti zljebove , a po povrsini ukrasiti spricom po zelji.


Nema komentara:

Objavi komentar