Sastojci
12-14 listova kora za baklavu
200 g mljevenih oraha
100 g mljevene plazme (ili drugog keksa)
100 g rendane čokolade
3 kašike šećera
4 kašike griza
100 ml ulja
malo vode
i još:
100 ml ulja
50 g putera
sirup:
600 g šećera
1 vanilin šećer
700 ml vode
Priprema
1.Prvo pripremiti sirup: sve sastojke kuhati oko 20 minuta, pa ostaviti da se sirup ohladi!
Sjediniti
mljevene orahe, mljevenu plazmu, rendanu čokoladu, griz, šećer,100 ml
ulja i malo vode ili soka od limuna.Sve dobro sjediniti. Otopiti ulje i
puter. Pleh premazati puterom.Na radnu plohu staviti koru, posuti sa par
kašika otopljenog putera i ulja,preklopiti drugom korom, pa na jedan
kraj staviti fil.
2.Zarolati, pa redati u pleh. Na isti način pripremiti i ostale "rolate". Izrezati na parčad, pa peći na 200 C, oko 40 minuta.
3.Pečenu baklavu preliti hladnim sirupom.
4.Kada se baklava ohladi, poslužiti!
Nema komentara:
Objavi komentar