Translate

utorak, 1. studenoga 2016.

ROLANA BAKLAVA - RECEPT

 Sastojci
    12-14 listova kora za baklavu
    200 g mljevenih oraha
    100 g mljevene plazme (ili drugog keksa)
    100 g rendane čokolade
    3 kašike šećera
    4 kašike griza
    100 ml ulja
    malo vode


    i još:

    100 ml ulja
    50 g putera

    sirup:
    600 g šećera
    1 vanilin šećer
    700 ml vode

 
Priprema

1.Prvo pripremiti sirup: sve sastojke kuhati oko 20 minuta, pa ostaviti da se sirup ohladi!
Sjediniti mljevene orahe, mljevenu plazmu, rendanu čokoladu, griz, šećer,100 ml ulja i malo vode ili soka od limuna.Sve dobro sjediniti. Otopiti ulje i puter. Pleh premazati puterom.Na radnu plohu staviti koru, posuti sa par kašika otopljenog putera i ulja,preklopiti drugom korom, pa na jedan kraj staviti fil.
   


2.Zarolati, pa redati u pleh. Na isti način pripremiti i ostale "rolate". Izrezati na parčad, pa peći na 200 C, oko 40 minuta.
   

3.Pečenu baklavu preliti hladnim sirupom.
   


4.Kada se baklava ohladi, poslužiti!


Nema komentara:

Objavi komentar