Sastojci
BISKVIT
5 kom. žumanjaka
5 kašika šećera
5 kašika oštrog brašna
5 kašika mljevenih oraha
1 kesica praška za pecivo
2 kašika kakaa
5 kom. bjelanjaka (snijeg)
KREMA
7 dcl mlijeka
6 kašika šećera
3 kašike brašna
3 kašika gustina
2 kesice vanilin šećera
20 dkg margarina za kreme (ili maslaca)
GLAZURA
30 dkg čokolade za kuhanje
400 ml slatko vrhnje
Priprema
1.BISKVIT
Bjelanjke umutiti u čvrsti snijeg i ostaviti sa strane.
U
većoj posudi umutiti žumanjke sa šećerom. Dodati mljevene orahe,
izmješati, dodati prosijano brašno sa praškom za pecivo i kakao.
Sastojke umutiti te dodati snijeg od bjelanjka i lagano sjediniti masu.
Smjesu
izliti u pripremljen (premazan maslacem ili obložen papirom za pečenje)
kalup za pečenje torte (veličina 26). Bistvit peći u zagrijanoj rerni
na 180 stepeni oko 20 min. Pečeni biskvit ostaviti da se dobro ohladi.
2.KREMA
U
2 dcl mlijeka dodati gustin i brašno, dobro izmješati i ostaviti sa
strane. U preostalo mlijeko dodati šećer, vanilin šećer i staviti da
prokuha. U prokuhalu smjesu dodati umućeni gustin i neprestano miješati
da se dobije fina, glatka krema. U ohlađenu kremu dodati margarin.
3.Na ohlađeni bistvit (u kalupu) staviti ohlađenu kremu i izravnati. Ostaviti u frižider da se krema stegne.
4.GLAZURA
Čokolade
izlomiti i dodati slatko vrhnje. Kuhati na laganoj vatri neprestano
miješajući dok se ne dobije fina smjesa. Dobro prohladiti i preliti
preko kreme. Ponovo vratiti u frižider (najbolje je da odstoji preko
noći).
Posluživanje
Poslužiti se rashlađenom tortom.
Nema komentara:
Objavi komentar