Translate

ponedjeljak, 14. studenoga 2016.

Tulumbe - RECEPT

Sastojci 30 osoba

    
tijesto
    500 g Brasna
    400 ml Vode
    150 ml Ulja
    5 Jaja
    1 kasika Secera
    1 mala kasicia Soli
    
Ulje za przenje
    Agda
    1 Litar Vode
    600 g Secera
    1/2 Limuna



 Priprema

   
1.Staviti vodu,ulje,secer i sol da prokuha.
  Kad prokuha ugasiti sporet pa dodati brasno i mjesati da bude gusca smjesa. Ostaviti smjesu da se ohladi.
  Kad se smjesa dobro ohladi stavljati jedno po jedno jaje i mjesati dobro da se smjesa ujednaci.Znaci ne smije biti trag jaja. Moj muz kaze da se smjesa ljepi za ruke i da je najbolje rukama mjesati i to sto duze to bolja smjesa bude.



2.Stavljati smjesu u kalup za tulumbe i praviti zeljene oblike vece ili manje na ne tako vruce ulje.                Temperatura    treba biti manja nikako jaka. Prziti ih nekoliko munuta da dobiju lijepu zuckastu boju. Pazite da vam ne izgore.
   

3.Napraviti agdu tako sto ce te staviti vodu,secer i limun da se kuha sve dok se secer ne ukuha.Agda je gotova kad polako klizi sa kasike.Ostaviti agdu da se ohladi. Vruce tulumbe tj. iz tave stavljati u hladnu agdu. Ostaviti nekoliko minuta pa ih onda stavljati u zeljenu posudu.


Posluživanje




Napomena:

Tulumbe trebaju da budu tvrde s vana a malo vise prazne unutra.

Nema komentara:

Objavi komentar