Prehrana je biohemijska realnost i ne odgovara uvijek prejednostavnom poopćavanju. Donosimo 5 razloga zašto biste trebali jesti ugljikohidrate koji sadrže rezistentni škrob ako želite smršati i ostati vitki cijeli život.
1. Ugljikohidrati vas čine sitima Rezistentni ugljikohidrati duže vas čine sitima jer se probavljaju sporije od drugih vrsta hrane, te stvaraju osjećaj sitosti i u mozgu i u trbuhu. Sudionici jednog istraživanja koji su u jednom obroku dnevno jeli rezistentni škrob, tokom idućeg dana pojeli su 10 posto manje kalorija (za prosječnu ženu oko 150 do 200 kalorija manje). Pročitajte i 6 varljivih namirnica krcatih ugljikohidratima.
2. Ugljikohidrati kontrolišu šećer u krvi i dijabetes Pravilna kombinacija ugljikohidrata i drugih namirnica najbolji je način za kontrolisanje šećera u krvi i dijabetesa. U jednoj studiji ispitanici koji su konzumirali dijetu bogatu rezistentnim škrobom smanjili su razinu šećera u krvi i inzulin za 38 posto.Ugljikohidrate trebate jesti u kombinaciji s vlaknima (2-3 grama vlakana na 100 kalorija), odnosno odabrati pravenamirnice. A zašto baš vlakna? Budući da se sporije razgrađuju, dulje zadržavaju osjećaj sitosti. Doznate kojih je to 7 vlaknastih namirnica koje će vam dati dovoljno energije i pritom vam pomoći da očuvate fit struk. Bitno je istaknuti i prebiotički učinak ugljikohidrata, odnosno inulina koji kao neprobavljivi ugljikohidrat posjeduje prebiotički učinak što znači da povoljno djeluje na crijevnu mikrofloru i zdravlje općenito, a posljedično i na mršavljenje. Namirnica s visokim udjelom inulina je čičoka, zvanu i najpametnijom zamjenom za krompir. Slično kao krumpir, i čičoka je izvrstan izvor kalija, a sadrži i kalcij, željezo, vitamin C, folnu kiselinu te vitamin B1 i B2.
Dodatno svojstvo inulina je da pospješuje apsorpciju minerala – kalcija, magnezija i željeza.
3 Ugljikohidrati ubrzavaju metabolizam Ugljikohidrati s visokim udjelom rezistentnog škroba ubrzavaju metabolizam i druge mehanizme u tijelu koji sagorijevaju masnoće. Dok prolazi kod probavni sustav, rezistentni škrob otpušta masne kiseline koje pospješuju sagorijevanje masnog tkiva, naročito na trbuhu. Te masne kiseline također pomažu u očuvanju mišićne mase što potiče rad metabolizma i brže mršavljenje.
4. Ugljikohidrati tope masno tkivo na trbuhu Ugljikohidrati vam pomažu da brže izgubite masno tkivo na trbuhu brže nego druge vrste hrane, čak i ako konzumirate isti broj kalorija. Redovita konzumacija rezistentnog škroba također smanjuje nakupljanje masnih stanica i pohranjivanje kalorija u obliku masnog tkiva.
5. Ugljikohidrati vam pomažu da se osjećate dobro u vlastitoj koži Ispitanici istraživanja koji su smršavjeli jedući ugljikohidrate osjećali su se izvrsno naročito zato jer se nisu morali odreći cijele grupe namirnica da bi izgubili kilograme te su mogli jesti balansirane obroke. | Preuzeto sa: http://tuzlanski.ba/lifestyle/pet-dokaza-da-pametni-ugljikohidrati-ne-debljaju/
Nema komentara:
Objavi komentar