720 g brasna
14 g soli
35 g kvasca
1 mala kasika secera
1 jaje
300 ml mljeka
120 g kremastog sira
80 ml ulja
40 g jogurta
Za premazati:
malo kondenzovog mljeka (ili obicnog mljeka)
susam za posipati
Priprema
1.Mljeko zagrijati,ne smije biti prevruce,onako mlako mora biti.
Prebaciti mljeko u posudu u kojoj cete mjesiti tjesto.Dodati prvo kvasac,jaje i secer pa kad ste izradili fino da se istopi dodati brasno pomjesano sa soli,sir,jogurt i na samom kraju ulje.Dobro izradjivati par minuta da se sve fino sjedini.Pokriti posudu i ostaviti tjesto da se udupla na toplom.
2.Tjesto staviti na pobrasnjenu povrsinu (nikako previse brasna,svega 100g) pa podjeliti na 16-17 djelova i praviti pletenice.
3.Napraviti 3 valjka,sve sa rukama izvaljivati,spojiti na vrhu krajeve i...
4.savijati u oblik pletenice.Stavljati peciva na pleh oblozen papirom za pecenje,pokriti ih salvetom i ostaviti da miruju dok fino narastu.
5.Premazivati pletenice mljekom,i odmah dok jednu premazete pospite odma susam (tako vam nece padati susam,ostace zaljepljen za peciva).Ukljucite pecnicu da se zagrije na 210°C.
Peci pletenice 15-20 minuta da fino,blago porumene.
Vruce prekriti kuhinjskom krpom i uzivati u njihovoj mekoci.
Posluživanje
Peciva mozete praviti u oblicima po zelji,bagete,cvjetove,pogacice...
Nema komentara:
Objavi komentar