subota, 29. listopada 2016.
Pita od MAKA (stari recept) LAGANO ZA SPREMIT - RECEPT
Sastojci
Za tijesto
200 g brašna
2 žumanjka
100 g masti ili pola-pola mast i maslac
1,5 žlica kiselog vrhnja
80 g šećera
Za nadjev
4 žumanjka
200 g mljevenog maka
6 žlica šećera
1 vanilin šećer
4 bjelanjka snjeg
Priprema
1.Prosijte brašno u posudu za mjesit tijesta ili na radni stol. Kako volite!!
Napravite rupu u sredini, stavite u nju žumanjke, mast ili maslac ili pola-pola i vrhnje te zamjesite tijesto . 1/3 tijesta stavite sa strane.
Razvaljajte veći dio tijesta (2/3) na cca pola cm debljine i stavite na papir za pečenje i onda u kalup u kojem ćete peći.
Ja sam pripremila okrugli kalup promjera 24 cm...
2.Za nadjev odvojite bjelanjke od žumanjaka, u žumanjke stavite mak, šećer, vanilin šećer ili domaći extrakt od vanilije od DajaneD kao ja i sok od pola limuna te sve dobro izmješajte.
Od bjelanjaka izmiksajte čvrst šaum i lagano ga pomješajte sa makom.
3.Na pripremljeno tijesto sada istresite nadjev od maka. Onu trećinu tijesta razvaljajte i izrežite trakice te napravite rešetku od njega po piti.
Pećnicu zagrijte na 190°C , pitu stavite u pećnicu i pecite cca 25-30 minuta. Dok gore lagano porozi.
Ostavite ju najbolje da se potpuno ohladi, pospite šećerom u prahu i poslužite.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar